"Roel heeft een heel brede ICT achtergrond en is daarmee een bijzonder welkome generalist. Hij weet de vertaalslag te maken van informatie en technologie naar potentiële business cases voor Antea Group. Roel levert een waardevolle bijdrage aan de digitale agenda van Antea Group. Een goed voorbeeld hiervan is zijn bijdrage aan het verder ontwikkelen en inzetten van Artificial Intelligence. Als ingenieurs- en adviesbureau willen wij leidend zijn op het gebied van data. Met Roel en zijn collega’s in de basis kan Antea Group die positie als gespecialiseerde topspeler pakken”, vertelt businesslijn directeur Léon Verhoeven over onze professional van de maart maart: Roel Hoekstra.

Professional van de maand

Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Deze maand feliciteren wij Roel Hoekstra, adviseur binnen de businesslijn Data & Realisatie in Heerenveen. Momenteel werkt hij aan het doorontwikkelen van diverse Artificial Intelligence (AI) projecten. 

Wat is je functie bij Antea Group?

Roel: “Ik ben bedrijfskundig data scientist binnen de businesslijn Data & Realisatie. Ik richt mij op het innoveren met data en ben daarbij constant op zoek naar het toepassen van de nieuwste state-of-the-art technieken in ons werkveld.”

Hoe is het om adviseur te zijn?

“Invulling geven aan deze functie bij Antea Group betekent voor mij innoveren met de nieuwste tools en technieken op het gebied van data. Met in mijn rugzak een Msc Bedrijfskunde in strategievorming en innovatie, gecombineerd met opgedane kennis en ervaring op het gebied van data en data science, wil ik mensen uitdagen en verrassen. En dit lukt! Af en toe verbaasde blikken over wat er nu al kan om zodoende met collega’s en klanten nieuwe kansen te creëren en uitdagingen op te lossen.”

Als ingenieurs- en adviesbureau willen wij leidend zijn op het gebied van data. Met Roel en zijn collega's in de basis kan Antea Group die positie als gespecialiseerde topspeler pakken.


Léon Verhoeven
Businesslijndirecteur data & informatie

Aan welk project werk je momenteel? En wat is er bijzonder aan?

“Antea Group is een innovatief bedrijf waarin we niet alleen zelf nieuwe technologieën ontwikkelen maar ook met de nieuwste technologieën werken en hierin willen we voorop lopen. Innoveren is dan ook erg belangrijk en in ons nieuwe 1001dagenplan één van de vier thema’s. Artificial Intelligence (AI) mag hier niet aan ontbreken en ik ben daarom aan de slag gegaan met beeldherkenning. Het doel? Beeldherkenning op de kaart zetten, laten zien wat wij nu al met beeldherkenning kunnen en wat we voor jouw domein en business kunnen betekenen.”

“Innoveren met AI is onlosmakelijke verbonden met het samenwerken met domein experts. Bij aanvang van mijn project heb ik daarom veel collega’s en domeinexperts gesproken. Bijzonder hieraan is te ervaren welke innovatieve ideeën ontstaan wanneer je verschillende disciplines bij elkaar zet. Dit heeft dan ook geleid tot diverse ideeën en aanvragen om met beeldherkenning te innoveren. Uiteindelijk is gekozen om met de adviesgroep Vastgoed & Recht te verkennen wat beeldherkenning kan betekenen voor het inwinnen van lokale bedrijfseconomische inzichten zoals aantal passanten, bewegingen maar ook winkelbezoeken.

Ook zijn we met de collega’s van Milieu in een heel ander domein gaan kijken naar het detecteren van vloerschade aan bedrijfsvloeren. Doel is om de vloerinspecteur van de toekomst te ontwikkelen waarmee we niet alleen een werkproces optimaliseren maar deze ook veiliger maken.”

“Samen met het data science team van Antea Group ben ik de uitdaging aangegaan bovenstaande algoritmen te ontwikkelen. Door slim gebruik te maken van in- en externe software hebben we in twee weken tijd, twee werkende algoritmen opgeleverd. Vanwege gezamenlijk behaalde resultaten, met dank ook aan mijn mede data science collega’s, gaan we nu nog meer inzetten op het door ontwikkelen van AI met een initiële focus op beeldherkenning.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Binnen Antea Group word je gestimuleerd te innoveren en hiervoor krijg je de nodige ruimte om dit handen en voeten te geven. Voor mij betekende dit innoveren en ondernemen op het gebied van AI en het heeft gemaakt dat ik dit fantastische project in mijn eerste jaar bij Antea Group heb mogen opzetten en trekken. Ik heb veel van mijn collega-domein experts heb geleerd, waardoor ik ook nog eens snel de organisatie heb leren kennen. Het is fijn te ervaren dat dit project ook vanuit de directie support krijgt om verder door te ontwikkelen.”