“Ik ben Wineke Straatsma en ik ben ingehuurd door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als omgevingsmanager voor het project Gouwzee & Buiten IJ. Het project bestaat uit een dijkversterking van ruim 12 kilometer, verdeeld over vier deelgebieden.”

Omgevingsmanagement

De komende tijd vertellen we je graag meer over omgevingsmanagement. Wat is omgevingsmanagement precies? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kan Antea Group voor jouw organisatie betekenen? Een aantal omgevingsmanagers van Antea Group stellen zich graag aan je voor. 

Wat is je grootste uitdaging in dit project?

Wineke: “De dijkversterking vindt plaats in een complexe omgeving; de dijk is aangewezen als nationaal monument en ligt naast een Natura 2000-gebied. Ook is er veel (historische) bebouwing direct naast de dijk aanwezig waardoor er weinig ruimte is om de dijk te versterken. Daarnaast ligt de dijk dicht bevolkt gebied waardoor je met veel en zeer diverse stakeholders te maken hebt, iedereen heeft verschillende belangen in dit project. Mijn uitdaging is het vinden van het gezamenlijke belang en de waterveiligheid garanderen."

Zorg dat je een project kiest dat bij je past, dat schept vertrouwen.


Wineke Straatsma
Omgevingsmanager

Wat is het grootste compliment dat je gehad hebt als omgevingsmanager?

“Het mooiste compliment was die van een bewoner die na het gesprek zei: Ik ben niet blij met jouw boodschap maar ik ben wel heel blij dat je er bent. Dat is natuurlijk gaaf om te horen!”

Wat is je gouden tip als omgevingsmanager?

“Mijn tip aan andere omgevingsmanagers is; blijf vooral jezelf. Kies een project uit dat echt bij je past. Zo kom je oprecht en autonoom over en win je het vertrouwen van je stakeholders. En dat is het belangrijkste.”

Bekijk hieronder de video van Wineke.