Samen met het MGA-netwerk organiseren wij dit jaar het MGA event. Maandag 7 juni vanaf 15.00 uur kun je workshops volgen waarin de rol van MGA in mondiale maatschappelijke vraagstukken zoals verduurzaming, klimaatverandering en de energietransitie centraal staan. Participatie is daarbij van groot belang. Met diverse workshops én de uitreiking van de allereerste Frans Evers Award for MGA.

Als maatschappij, land en ook als individu staan we voor een enorme uitdaging: het voorzien van de mensheid in haar basisbehoeften zonder dat we daarbij doorgaan met het verstoren van de kwetsbare systemen van de aarde en grondstoffen uitputten. Klimaatverandering is een van de meest in het oog springende gevolgen, maar ook toenemend verlies van biodiversiteit en vergroting van sociale tegenstellingen vragen om vernieuwende benaderingen.

Meld je nu aan

Mutual Gains Approach

‘Energietransitie’, kan dus niet alleen over ‘energie’ gaan. Vergeet de ‘transitie’ niet, stelt Jan Rotmans. Een transitie is een fundamentele omslag in handelen, denken en organiseren. Met daarbij afspraken en spelregels hoe we die op landelijk, regionaal en lokaal niveau kunnen toepassen. Daarvoor bestaat geen blauwdruk, maar een wegwijzer voor de transitie met als basis het selectief participatiemodel is veelbelovend. Dat betekent buiten bestaande paden treden, uit je comfortzone stappen én experimenteren.

Mutual Gains Approach (MGA) is een benadering, een denkwijze, een manier van werken en daarbij passende methodieken voor de onderhandelingen die nodig zijn om transities als deze tot stand te brengen.. Om te kunnen veranderen moet je kunnen leren; over jouw rol in het systeem, over de andere spelers in het veld, hun belangen, over creatieve oplossingen en een resultaat waarmee zoveel mogelijk mensen blij kunnen zijn.

Na een keynote speech van Jan Rotmans nemen we je mee in de mogelijke toepassing van MGA in participatieve verduurzaming in Nederland. Na de bekendmaking van de winnaar van de Frans Evers Award for MGA 2020/2021 zal Patrick Field in de avond deze dag afsluiten met een Engelstalig webinar over ‘Resolving Land and Energy Conflicts’ in de Verenigde Staten.

Programma MGA event

 • 15.00 Welkom & kick-off door businesslijndirecteuren Natasha Weitenberg & Henri Deelstra van Antea Group;
 • 15:15 Keynote speech door prof. Jan Rotmans;
 • 15.45 Vier workshops in breakout rooms;
  • Workshop over het vraagstuk van de verdeling van de gecreëerde waarde in een MGA  proces
   met Stefan Szepesi van WesselinkVanZijst;
  • Workshop MGA en burgerparticipatie bij verduurzaming
   – met Rob Rietveld van NPBO;
  • Workshop Successen en saboteurs bij vroegtijdig betrekken van burgers bij warmtevisie Tilburg
   – met Ine van den Hurk & Femke Vergeest van P2;
  • Workshop ‘De drie fluiten kunnen meegeven’: over de grenzen van MGA in twee contexten; 1) netwerken en 2) het missen van bereidheid om in termen van belangen te denken.
   – met Menno van der Veen van Tertium & Emanuel Borninkhof van Antea Group.
 • 17:00 Wrap up workshops;
 • 17:10 Prijsuitreiking van de eerste Frans Evers Award for MGA;
 • 17.45 Sluiting dagprogramma;
 • 19.30 Avondprogramma met Patrick Field van het Consensus Building Institute in Boston. Meld je hier aan.

Naast je aanmelding voor het MGA event en webinar kun je je ook aanmelden voor The State of Conflict Conference op 28 mei en 4 juni aanstaande. Deze conferentie wordt georganiseerd door Public Mediation (PM) en WesselinkVanZijst.